De architect en de bewoner

Deze foto, van Dijsselhofplantsoen nummer 12, is een vrucht van de samenwerking tussen de architect Pieter Lodewijk Kramer en de bewoner Wichert Arend de Graaf. De twee mannen waren collega’s en respecteerden elkaar. In opdracht van de Graaf heeft Kramer deze villa ontworpen. Dit is niet het enige product van een jarenlange samenwerking. De Graaf was de leermeester van Kramer bij de bruggenbouw tot 1926, toen de Graaf tot directeur van Publieke Werken werd benoemd. In die hoedanigheid heeft de Graaf enkele objecten door Kramer laten ontwerpen.

Image

Dit is een brugwachtershuisje in Amsterdam. Ontworpen door Pieter Lodewijk Kramer voor de Dienst Publieke Werken, waar de Graaf directeur van was. Het ontwerp van dit gebouwtje staat aan het begin van een toenemende stroom opdrachten voor kleine gebouwen en straatmeubilair van de Dienst Publieke Werken. Het huisje stond los van de brug en werd zelfs later dan de brug gebouwd. Het huisje is inmiddels gesloopt.

Image

Dit is een lichtzuil op de Dam in Amsterdam. Deze lantaarnpaal is gemaakt in opdracht van de Dienst Publieke Werken. De architect Pieter Lodewijk Kramer heeft de lantaarnpaal in 1927 ontworpen. Vele van deze enorme lampen zouden de Dam moeten verlichten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s